mobile menu
mobile menu

Ultieme hoogtepunt met liefdevolle rode rozen

Valentijnsdag, 14 februari, de ultieme liefdesdag. Voor velen de dag om iets van genegenheid te tonen aan hun geliefde of minnaar(res), op wat voor manier dan ook.

De meeste mensen doen dit in de vorm van een bosje bloemen of het ultieme teken der liefde ‘een rode roos’. Leon Bonte, FleuraMetz inkoopleider rozen, ervaart Valentijnsdag en de voorbereidingen, die aan deze speciale bloemendag vooraf gaan, zo op zijn eigen manier.

 

“Natuurlijk zijn wij in bloemenland erg blij met deze speciale bloemendag, want dit betekent een enorme piek en meteen de afsluiting van een matige verkoopperiode tijdens de donkere en koude weken aan het begin van het jaar. Het betekent ook dat van iedereen in de keten weer het uiterste wordt gevraagd. Zo zijn onze partnerkwekers, die hun rode rozen vaak op snee hebben staan, enigszins zenuwachtig of ze goed uitkomen. Een weekje later in productie kan namelijk funest zijn, aangezien de Valentijnsopbrengst in veel gevallen zo’n 10% tot 20% van de jaaromzet kan betekenen. U begrijpt dan waarschijnlijk wel wat de gevolgen zijn als een kweker een weekje te laat is met produceren.

Eigenlijk is het best een raar idee dat er iets wordt verkocht dat er nog helemaal niet is en dat wij dus iets inkopen dat er nog niet is. Daar zijn wij als afdeling inkoop bij FleuraMetz dan weer verantwoordelijk voor. Afgelopen tijd hebben wij al diverse partijen rozen vastgelegd bij onze partnerkwekers in Nederland, Afrika en Zuid-Amerika. Het is altijd weer een spannende tijd, want de vraag is gigantisch, maar het aanbod is altijd maar weer afwachten. We hebben het dan natuurlijk over grote aantallen, maar 10% meer of minder productie kan al heel veel invloed op de prijs hebben en dat is van te voren lastig in te schatten. En dan zijn er ook nog veel kapers op de kust, dus is het erg belangrijk om goede en juiste connecties te hebben.

Voor FleuraMetz (en zo waarschijnlijk ook voor vele andere exporteurs) zal ook dit jaar de Red Naomi weer de meest verkochte rode roos zijn. Op een verdienstelijke 2e plaats komt de Upper Class uit Kenia, de verwachting is dat dit aantal op ongeveer de helft zal blijven steken t.o.v. de Red Naomi. Ook de Red Sky uit Ethiopië zal qua aantal heel dicht in de buurt komen van de Upper Class, maar is natuurlijk veel meer een roos die voor het prijsje meegaat. Daarnaast worden er vanuit het Nederlandse segment ook nog veel Grand Prix rozen verkocht. Ook is het altijd weer spannend, want iedereen wil maar meer en meer... en gaan we er maar van uit dat het dan ook mogelijk is. Maar eerlijk gezegd, denk ik soms wel eens of de vraag het aanbod niet gaat overstijgen?

Toch blijkt ieder jaar weer dat dat niet het geval is en er in menig huis weer iemand blij wordt gemaakt met een prachtige rode roos. Als dat moment daar is en iedereen in onze keten (kweker, bloemist en exporteur) weer een topprestatie heeft geleverd, heb ik ieder jaar weer hetzelfde probleem. Helaas vergeet ikzelf bijna ieder jaar door alle drukte en hectiek mijn eigen wederhelft te verblijden met een prachtige rode roos... en ik kan u vertellen dat wordt mij niet in dank afgenomen...”

Leon Bonte, FleuraMetz inkoopleider rozen
#mail1#

PS: Ik wens bij deze iedereen een hele fijne Valentijn, maak er wat moois van!

Novi's FleuraMetz - nieuw in het assortiment

Deze producten zijn afgelopen week nieuw in ons assortiment opgenomen. Heeft u interesse in bepaalde producten? Vraag dan de beschikbaarheid en prijs na bij uw verkoper. Hou er rekening mee dat sommige producten beperkt beschikbaar zijn, zowel qua leverperiode als in aantal.

Lees meer

Viburnum: zin-in-lentegroen

Er zijn maar weinig bloemen zo frisgroen als de Viburnum opulus. De bolvormige bloemtrossen verspreiden ook nog eens een lichtzoete geur. De bloemen zijn prachtig in wit-groene lenteboeketten, bijvoorbeeld met sering.

Lees meer