mobile menu
mobile menu

Sering: verleidelijk geurend

De sering is een heester met zoet geurende bloemtrossen. De sterkte van de geur is afhankelijk van de soort. Het kleurenpalet van de sering varieert van zuiver wit tot zachtroze en lilapaars. Er zijn ook tweekleurige seringen. De elegante bloemen zijn prachtig in boeketten die het verlangen naar het voorjaar verbeelden, bijvoorbeeld in combinatie met tulpen of andere geurende bloemen (Genista, Matthiola en Viburnum).

De sering (Syringa vulgaris) komt van oorsprong uit Zuid-Europa. De plant behoort tot de olijffamilie (Oleaceae). Waar de Latijnse naam Syringa vandaan komt, is niet duidelijk. Geen probleem; er zijn genoeg andere verhalen over de sering te vertellen, bijvoorbeeld over de ambachtelijke teeltwijze.

De teel van seringen is van oudsher geconcentreerd rondom Aalsmeer. De vruchtbare veengrond aldaar is heel geschikt voor de seringenteelt. De kwekers hebben een bijzondere, ambachtelijke werkwijze ontwikkeld. Zij halen in het najaar de seringenstruiken van de akkers, die aan het water gelegen zijn. Met de boot worden ze naar de kas gebracht. De temperatuur in de kas wordt flink opgestookt, waardoor de bloemknoppen uitlopen. Na de oogst gaan de planten weer terug naar de akkers. Het volgende jaar wordt de struik alleen gesnoeid. Een jaar later gaat de struik weer op reis!

Seringen zijn vanaf november tot en met mei verkrijgbaar. Koop seringen met volgroeide trossen; de bloemknoppen moeten kleur tonen. Snij minimaal twee centimeter van de stelen af om de wateropname te bevorderen en voeg snijbloemenvoedsel (eventueel speciaal voor heesters) aan het vaaswater toe. De vaas – liefst een glazen vaas – moet goed schoon zijn. Houd het waterniveau in de gaten, want seringen drinken veel.

Bron: www.pureseasonalflowers.nl

Inkoopbezoek Turkije

Vorige week zijn twee FleuraMetz collega’s, bij een nieuwe Anjerleverancier in Turkije op bezoek geweest...

Lees meer

Novi's FleuraMetz - nieuw in het assortiment

Deze producten zijn afgelopen week nieuw in ons assortiment opgenomen. Heeft u interesse in bepaalde producten? Vraag dan de beschikbaarheid en prijs na bij uw verkoper. Hou er rekening mee dat sommige producten beperkt beschikbaar zijn, zowel qua leverperiode als in aantal.

Lees meer