mobile menu
mobile menu

Anco pure Vanda

Preferred Supplier Anco ontvangt ons in een sfeervolle ruimte met Aziatisch klimaat, omdat de Pure Vanda in deze luchtvochtigheid zijn oorsprong kent. De plant staan dan ook niet in de grond, maar hangt in de lucht. Kweker Steef van Adrichem: “Dit zijn de natuurlijke omstandigheden. Voor ons is het niet meer dan normaal om op de juiste manier met de natuur om te gaan.”

Zijn Pure Vanda’s lijken het ‘m terug te geven: Fier hangen ze met hun wortels in de lucht en de meest schitterende kleuren stralen ons tegemoet. “Mooi hè? Ze hebben natuurlijk geen grond nodig om in te groeien. De luchtvochtigheid moet daardoor wel altijd op peil zijn, anders drogen ze uit.” Af en toe sproeit fijne, bijna nevelige mist uit de sproeiers bovenin de kas, waardoor een sluier van fijne druppeltjes neerdaalt op de orchideeën.

Preferred Supplier Anco is nagenoeg de enige die deze Pure Vanda-teelt zo op de markt weet te zetten. Steef: “Ik denk dat we 85% van de Vanda-markt in handen hebben. Maar dat is geen reden om achterover te leunen. Juist daarom zijn we bezig met digitaliseren, de toekomst is dichterbij dan je denkt.” De betrouwbaarheid van deze Preferred Supplier is iets waar FleuraMetz-inkoper Marco Hooijmeijer voor is gevallen. “Het is een solide, betrouwbaar bedrijf. Ze begrijpen het belang van samenwerken en willen het samen goed doen. Ze denken vooruit.”

Steef: “We zijn misschien niet de goedkoopste, maar wel de beste.” Marco: “Vroeger hadden ze wat minder variatie, nu zijn er zo’n 40 soorten. Er is meer aanbod, een breed assortiment, terwijl de kwaliteit onveranderd blijft. Dat is een zeer prettig gegeven, omdat juist bij online aankopen de kwaliteit gewaarborgd blijft.” Steef: “Dit product is een luxe-artikel. Het is een schitterende bloem, die een zeer exclusieve uitstraling kan geven. Bij verschillende hotels hangen onze Pure Vanda’s aan het plafond. Schitterend. Ook schoenenmerk Jimmy Choo maakt gebruik van de Pure Vanda.”

In het Aziatische klimaat groeit de Vanda onder speciale omstandigheden, die hier in de kas zo goed mogelijk worden nagebootst. “Er is in Nederland natuurlijk geen tropisch klimaat. We zijn daarom heel voorzichtig, al sinds het begin. Duurzaamheid is vanzelfsprekend. We zijn bezig met zonne-energie, recirculatie, biobestrijding en andere vormen van groene stroom.” Dat er nu meer bewustwording is voor duurzame bedrijfsvoering is prettig, maar voor Preferred Supplier Anco al jaren de normale gang van zaken. “Je hoort gewoon op die manier met de natuur om te gaan. Dat moet vanzelfsprekend zijn.”